Jeżeli nie przepadacie za żurawiną bądź daktylami,
możecie dodać lubiane przez was bakalie. Przyprawy używane w tym przepisie są bardzo
aromatyczne, w całym domu unosi się zapach cynamonu i gałki muszkatołowej.
Placki świetnie smakują z
kawą lub herbatą, u mnie padło dziś na zieloną aromatyzowaną pomarańczą i
imbirem.
Potrzebne
składniki : (przepis na ok 25-30 placków)
¾ szklanka mleka
1 i1/2 szklanki mąki żytniej
2 jajka
2 duże marchewki
2 łyżki cukru brązowego lub innego słodzidła
kropla zapachu waniliowego
garść suszonej żurawiny
garść suszonych daktyli
łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawy : imbir, gałka muszkatołowa, cynamon
Przygotowanie:
1. Marchew ścierami na
tarce o grubych oczkach. Daktyle kroimy w kostkę. Marchew z bakaliami łączymy z
jajkami, mlekiem, cukrem, zapachem, proszkiem do pieczenia oraz przyprawami.
2. Do mokrej mieszanki
dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy. Ciasto powinno konsystencją przypominać to na racuchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz